Το μάθημα αποτελείται από:

-15 λεπτά πολύ εύκολων ασκήσεων (ελαφριά τεντώματα και περιστροφές) και χαλάρωσης της αναπνοής
-45 λεπτά χαλάρωσης με την τεχνική της Yoga Nidra σε άνετη ξαπλωτή θέση με καθοδηγούμενο διαλογισμό, μουσική και οραματισμούς.


Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απελευθερώσετε το άγχος που συσσωρεύεται στη διάρκεια της εβδομάδας, να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε σε ένα βαθύτερο επίπεδο (πιο βαθύ ακόμη και από τον ύπνο). 

 

Διαυγής χαλάρωση

Η τεχνική της διαυγούς χαλάρωσης έχει πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, στην ικανότητα χαλάρωσης και διαλογισμού, και στην πνευματική εμβάθυνση.

Τι είναι η διαυγής χαλάρωση;

Είναι μια θεραπευτική μέθοδος βαθιάς χαλάρωσης που κάνουμε συνήθως στο τέλος του μαθήματος yoga. Χαλαρώνει το σώμα και φέρνει το νου σε κατάσταση βαθιάς ηρεμίας και αρμονίας. Καθώς είναι μια πρακτική όπου κανείς παραμένει μεταξύ ξύπνιας και κατάστασης ύπνου, διευκολύνει την πρόσβασή μας στον υποσυνείδητο νου.

Τι συμβαίνει στη διαυγή χαλάρωση;

Ο νους ησυχάζει και απελευθερώνεται η ψυχοσωματική ένταση. Μετά από κάποια ώρα η καρδιά αρχίζει να χτυπάει αργά, η αναπνοή γίνεται πολύ λεπτή, και ο νους βαθιά ήρεμος. Γι’αυτό η διαυγής χαλάρωση αποκαλείται και ψυχικός ύπνος, πολύ πιο θεραπευτικός από τον κανονικό, υποσυνείδητο ύπνο.

Ποιά είναι η διαφορά της διαυγούς χαλάρωσης από το διαλογισμό;

Η διαυγής χαλάρωση ΕΙΝΑΙ μια μορφή διαλογισμού, αλλά επειδή γίνεται από την ξαπλωτή στάση και χωρίς καμία σωματική προσπάθεια, αποτελεί και πολύ καλή προετοιμασία για το διαλογισμό. Αναπτύσσεται η ικανότητα να έχουμε πλήρη επίγνωση, ακόμα και σε πολύ βαθιές καταστάσεις του νου.

Από τι αποτελείται η διαυγής χαλάρωση, και πως επηρεαζόμαστε από αυτήν;

Κάνουμε περιφορά της επίγνωσης στα μέρη του σώματος, αναπτύσσουμε επίγνωση σώματος, αναπνοής, χώρου, ενέργειας, και κάνουμε οραματισμούς. Καθόλη τη διάρκειά της μένουμε στην κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου αποκτώντας πρόσβαση στο υποσυνείδητο.

Τι είναι το Sankalpa;

Ένα σημαντικό στοιχείο της πρακτικής αυτής είναι το Sankalpa  - η απόφαση ως σπόρος της αλλαγής. Το να αποφασίσουμε κάτι - πχ ότι θα κόψουμε το κάπνισμα – στο συνειδητό επίπεδο ενώ ο υποσυνείδητος νους αντιστέκεται συνήθως είναι ατελέσφορο. Στη διαυγή χαλάρωση όμως έχουμε πρόσβαση στο υποσυνείδητο και η απόφαση που θέτουμε σε μορφή μιας μικρής θετική πρότασης, αποτυπώνεται στο υποσυνείδητο νου. Αυτό καθίσταται εφικτό επειδή ο νους είναι σε μια κατάσταση επιδεκτική και ευαίσθητη στην αυθυποβολή. Προχωρούμε έτσι στη θετική πρόταση με συναίσθηση και μεγάλη δύναμη θέλησης. Με τακτική πρακτική  οι αλλαγές αυτές που επιθυμούμε εκδηλώνονται στη ζωή μας. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να αφορούν την συμπεριφορά μας προς τον εαυτό ή προς τους άλλους, τις επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις μας, την κατάσταση της σωματικής ή διανοητικής μας υγείας κλπ. 

Εάν δουλεύουμε με κάτι συγκεκριμένο, πχ. με η συνήθεια του καπνίσματος,  ή με κάποια εμμονή ή με την υπερβολική συναισθηματική εξάρτηση από άλλους ανθρωπους,  μπορούμε να χρισιμοποιήσουμε το sankalpa. Όμως, όπως σωστά επισημαίνει ο Swami Satyananada, καλό είναι να μην περιοριζόμαστε σε προτάσεις πχ «σταματάω το κάπνισμα». Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να επιφέρουμε αλλαγές στο σωματικό, διανοητικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο. Οπότε αν θέσουμε το sankalpa «είμαι σωματική και νοητικά υγιής», «είμαι συναισθηματικά ισορροπημένη», «αφυπνίζω το πνευματικό μου δυναμικό»  «γίνομαι θετική επιρροή για την εξέλιξη των άλλων» κλπ. αυτό φυσικά μπορεί να φέρει τις αλλαγές σε ανεπιθύμητες συνήθειες, αλλά και να πάει και πολύ πέρα από αυτά.

Τι είναι η αφιέρωση της πρακτικής σε κάποιον άλλον;

Καθώς «ωριμάζουμε» στην πρακτική γιόγκα και διαλογισμού, αρχίζουμε να νιώθουμε μια βαθιά ευγνωμοσύνη για τη ζωή μας, και σεβασμό προς άλλους ανθρώπους, Έτσι γεννιέται η έντονη επιθυμία να προσφέρουμε και να μοιραστούμε αυτή την αίσθηση ευεξίας και υγείας με άλλους. Οι μαθητές της γιόγκα  πολλές φορές αφιερώνουν την πρακτική σε άλλους, και το sankalpa τους γίνεται μια ευχή για την υγεία και ισορροπία στη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου, ή ακόμα και όλης της ανθρωπότητας. Στην κατάσταση αυτή της βαθιάς χαλάρωσης και νοητικής παλινδρόμησης ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο, οι σκέψεις μας έχουν μεγάλη δύναμη, και η θετική ενέργεια που «στέλνουμε» επηρρεάζει θετικά και εμάς και το άτομο για το οποίο κάνουμε την ευχή.

Προτάσεις για την πρακτική σας:

- Μείνετε ξύπνιοι. Πείτε στην αρχή στον εαυτό σας «Δε θα κοιμηθώ. Θα μείνω ξύπνια(ος) κατ’όλη τη διάρκεια της πρακτικής διαυγής χαλάρωσης»
- Μην προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε στα διάφορα μέρη του σώματος. Αντιθέτως, θα βιώνετε την ροή της επίγνωσης (χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια) από το ένα σημείο σε άλλο.
- Μη προσπαθείτε να πάτε βαθιά και να έχετε ξεχωριστές εμπειρίες. Προσπαθήστε να είστε αυθόρμητοι, χαλαροί και δεκτικοί.

Η προέλευση αυτών των τεχνικών εντοπίζεται στα Puranas, αρχαία Ινδική γραφή που χρονολογείται από τον 3ο - 5ο αιώνα μ.Χ. Η επίσημη ονομασία "Yoga Nidra" προσδιορίζεται με σαφήνεια από τον Adya Sankaracharya στο κείμενό του Yoga Tadavali. Το κείμενο της Hatha Yogic, "Hatha Yoga Pradipika' επίσης χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο σε διαφορετικό πλαίσιο.

Αργότερα, Yogis της σύγχρονης εποχής, όπως ο Swami Rama, ο Swami Satyananda και ο Pandit Sriram Sharma Acharya ανέπτυξαν τις δικές τους τεχνικές, οι οποίες σήμερα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες. Πλέον αρκετές επιστημονικές μελέτες σχετικά με αυτήν την τεχνική διεξάγονται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη.